Konsekvens tack!

8 Mar

Dagens DN:

Vetenskaplig artikel om hur bilder av bikiniklädda kvinnor påverkar (vissa) mäns hjärnaktivitet. Om jag förstått det rätt så drar lättklädda bilder ner aktiviteten i de centra i hjärnan som påverkar empati. De män som hade mest kvinnofientliga åsikter blev alltså än mer empatilösa mot just kvinnor när de fick se bilder av henne lättklädd. Detta i jämförelse med hur empaticentrat jobbade när de fick se bild av lättklädd man, resp påklädd man och kvinna.

Förvisso skulle jag vilja se en motsvarande undersökning med kvinnor som informanter. Kanske går även deras empati ner när de får se en bild på en avklädd man.

Men det var inte där jag tänkte hamna. Sedan är det t ydligen Internationella Kvinnodagen idag. På både a-delens som kulturdelens framsida finns illustrationer till kvinnodagen av Stina Wirsén. Inget klander mot Stina men hur tänkte man när man valde de här illustrationerna? På a-delens framsida är ett kvinnohuvud med en kropp bestående av idel bröst. På kulturdelens framsida är det förvisso ett sammelsurium av olika gestaltningar men det jag ser är återigen blottade bröst och skrev.

Jag blir lite trött. Först påvisar man samband mellan kvinnlig avkläddhet och minskad manlig empati. Sedan på självaste kvinnodagen så illustreras kvinnan av en bröstkropp och blottade genitalier. Ledsen men det känns inte riktigt bra.

Jag vill vara mer än bröst och skrev. För vi ÄR MER än bröst och skrev. Men återigen blev vi objektifierade fast det egentligen säkert var något helt annat som var meningen. Och inte direkt konsekvent.

Annonser

3 svar to “Konsekvens tack!”

  1. Emelie mars 8, 2009 den 6:50 e m #

    Jag håller med! Jag reagerade också på bilden av kvinnan med väldigt många bröst…

  2. Kristin mars 9, 2009 den 10:56 f m #

    Suck.

  3. Nina mars 12, 2009 den 12:07 f m #

    Jag läser sällan tidningar, det verkar som om jag slipper en del dumheter. Kanske man helt ska dra sig undan världen. Den är helt enkelt för dum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: