Som i en bok

13 Dec

När jag kommer till byggnaden där jag arbetar ibland blockerar en låst grind min väg in till gården och dörren jag brukar använda. Men huset är stort och jag vet minst två alternativa vägar in så jag går helt enkelt till den närmaste av dem. Den ligger i samma ände av huset som min vanliga dörr och trappuppgång så jag förväntar mig att genom en trappa slussas till den stora trappuppgången.

När jag dragit mitt kort, slagit min kod och kommit innanför dörren ser jag att det är ett helt trapphus även här. Skillnaden är att det är ett helt annat decennium som råder här. Väggarna är klädda i smala brädor, rundslipade, lackade och i mörkbrunt trä, så som det såg ut i morfars hiss från 1948 innan de bytte ut den i mitten på 1990-talet. Du förstår hur jag menar?

Så ser det ut. Och en gammal liten hiss ryms i mitten av trappan som sig bör. En hylla i trapphuset visar på några titlar ur det akademiska förlagets sortiment. Det är tyst och tiden står stilla.

Jag går prövande uppför trappan en våning. En dörr finns där, i övrigt ett tomt trapphus. Jag går upp en våning till. Under tiden börjar mitt huvud att arbeta. Det här trapphuset borde inte finnas. På det våningsplan jag arbetar finns det inte vad jag kan minnas eller tänka ut. Jag började min trappgång på våning 1, jag arbetar på våning 5 och är nu på väg mot våning 3. Någonstans mellan våning 3 och 5 måste trapphuset försvinna. Eller?

På våning 3 ser jag en dörr som jag öppnar och kommer ut på en av redaktionerna. Ser mitt vanliga trapphus och tar mig lättad dit. Åker hissen upp två våningar.

Sitter på jobbet och kan inte släppa trappuppgången som försvann. Och stämningen som var där. En trappa som ingen använder i ett hus där över hundra människor arbetar. Som om tiden inte fanns.

När jag ska hem måste jag ta samma väg ut. Det känns spännande och lite läskigt. Fanns den verkligen där? Och vad hände egentligen mellan våning 3 och 5?

Tar min vanliga trappa en våning ner till 4. Går in dit där trapphuset borde vara och ser ett rum med skrivare och kopieringsapparater. Men vänta! Vad är där bakom? Den ena väggen består av ett galler, där bakom skymtar jag en trappa.

Jag går till min vanliga trappa och går ner till våning 3. Hittar ingången till det hemliga trapphuset och kan inte låta bli utan går trappan upp en våning. Befinner mig på andra sidan gallret och ser hur en trappa fortsätter upp mot våning 5. Men på våning 5 är det ett pentry där.

Kanske går trappan vidare in i en annan dimension. Det känns lockande och konstigt. Det känns som något ur en bok. Inte ur en dag i mitt vanliga liv.

Annonser

7 svar to “Som i en bok”

 1. Emelie december 14, 2008 den 9:44 e m #

  Det där med trappor får mig att tänka på Maria Gripes – Tre trappor upp med hiss, en bok jag läste för väldigt många år sen (vågar nog inte ens tänka hur många ;-)), men som måste ha lämnat djupa spår!

 2. Kristin december 14, 2008 den 11:01 e m #

  Har du pratat med andra om det här? Vad säger kollegorna? Spännande som sjutton.

 3. Ika december 15, 2008 den 10:21 e m #

  jag förstår inte riktigt. Tycker att det minsann är lite läskigt.

 4. Karin december 16, 2008 den 12:50 e m #

  Wow!!!!! Vad häftigt!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kan inte jag få följa med någon gång…först vanliga vägen och sen din nya väg till jobbet….du måste prova att öppna alla dörrar på varje våningsplan, det kan ju finnas vad som helst gömt där!!!
  Åh jag vill, jag vill, jag vill följs med snääääällla!

 5. loveina december 16, 2008 den 4:14 e m #

  Alla får följa med!!!

  Som bonus kan jag berätta att jag på entréplanet hittade en dörr som jag gläntade på och där var ett stort mörkt murrigt konferensrum med bokhyllor längs med väggarna. Det riktigt andades 1950-tal eller vad det kan ha varit. Jag undrar om de någonsin har möten där nu för tiden…

  Emelie: har inte läst just Tre trappor med hiss. Kanske något att göra under julen. Det kan faktiskt tänkas att den står i yngsta systers bokhylla uppe i Järvsö.

 6. kambodja december 21, 2008 den 7:45 e m #

  Men lina!
  …ska inte DU bli författare. Jag tänkte på en gång Maria Gripe! Du kan ju berätta hur spännande o mystiskt som helst!!! Kramisar!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Boktoka | Tre trappor upp med hiss av Maria Gripe - juli 6, 2009

  […] jag för ett tag sedan fascinerades av trapphuset på min praktikplats fick jag tipset av en vän att läsa Maria Gripes bok Tre trappor upp med hiss. Eftersom jag läst […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: