Spela på dåligt samvete

2 Dec

eller konsten att göra mig fruktansvärt irriterad.

Jag blir snart vansinnig på alla dessa försäljare/indrivare som lusar ner Stockholms gator. Ni vet vilka jag menar? ”Ursäkta, får jag ställa en fråga? Vad har du för telefonabonnemang idag?”, ”Vad säger du om jag säger att jag kan sänka din elräkning?”, ”Hej, jag kommer från Läkare utan gränser/Greenpeace/Rädda barnen/… ” Problemet är att de är så rackarns envetna och så jagar de i flock. Det står inte en, utan fem säljaren/indrivare strategiskt utspridda så att jag måste undvika dem inte bara en gång när jag sneddar över torget/går ut från t-banan/… utan minst två. De hoppas väl att jag hunnit ändra mig tills jag kommit till person nummer två. Oftast har jag bara hunnit bli väldigt irriterad. Såg han inte att jag redan tackat nej till tre personer från samma företag/organisation innan?

Jag är beredd att göra mycket för att inte råka bli tilltalad, tyvärr har jag ingen osynlighetsmantel utan gör mitt bästa för att inte synas ändå. Tror du att det hjälper? Och tror du att de någonsin får mig fast på riktigt genom sitt jagande? Nej, de gör bara att jag smörjer in hela mig med bildligt glidmedel så att de inte ska kunna få något grepp. Men de gör mig ändå väldigt irriterad.

De värsta tycker jag är de från välgörenhetsorganisationer av diverse slag, eftersom de spelar på mitt dåliga samvete utan att skämmas det minsta. Utan jag skäms ögonen ur mig för att jag inte stannar vid varenda person med en skrivbräda och skriver upp mitt visakortsnummer så att de kan dra valfritt belopp varje vecka. Men jag vill faktiskt själv välja när jag skänker. Och när de är på mig som en flock vargar så har jag inte valt det och då blir min reaktion att jag inte ger. (däremot händer det att jag ger till stillastående eller när jag sett en annons från typ Stadsmissionen)

Den värsta var nog killen från Greenpeace som vid mitt ”nej tack” (ja okej det var en dålig kommentar) sa att ”DU KAN INTE SÄGA NEJ TACK TILL ATT RÄDDA VÄRLDEN!!!” Eh ursäkta? Och då stannade jag till och gav killen allt jag hade på kontot? Do not think so.

Nu har jag häft ur mig. Å glömde hallåmannen. HAAAALLÅ!!! HALLÅ MADAM! HAAAALLÅÅ!!!

För övrigt kan jag meddela att vi inte längre behöver några tassar till stolarna, där sitter ett pålitligt lager damm ändå, så det blir inga repor i golvet. Finfint!

Annonser

9 svar to “Spela på dåligt samvete”

 1. Filippa december 3, 2008 den 12:16 f m #

  Visst blir man irriterad jag fick kommentaren skyll dig själv då när det var en från God el eller nu var dom heter försökte. men jag brukar vända bort blicken då kommer dom inte oftast, men det är ju det om man tittar på dom så tar dom tag i blicken och hejdar en. så sluta tittar råder jag dig syster :=)

 2. loveina december 3, 2008 den 10:44 f m #

  Men jag brukar inte titta på dem. Och ändå! Jag är en säljarmagnet helt enkelt.

  Jag blir irriterad på att jag överhuvudtaget ska behöva titta ner och undvika dem för att slippa bli antastad.

 3. Ika december 3, 2008 den 12:16 e m #

  Åh så jag håller med!

  Jag har fått kommentaren ”Bryr du dig inte om andra människor?” kastad efter mig – VAD ÄR DET FÖR SÄTT??? Dumhuvuden.

  Du och jag – som de små osynliga och smygande människor vi är – kanske ska skapa ett medborgargarde som enbart fokuserar på jobbiga försäljare. Om vi ser att någon oskyldig människa, typ Blümchen, blir antastad så kastar vi oss fram och manar bort de onda andarna med hjälp av större skrivbrädor och sånt..

  Vad tror du?

 4. jooper december 3, 2008 den 2:59 e m #

  Hej Kompis(ar)!

  Vet att detta är en medveten strategi, detta att spela på folks dåliga samveten, noga uträknad. Detta får vi lära oss på grundkursen i marknadsföring, känslor säljer och då att knyta potentiella kunder känslomässigt till en produkt eller varumärke. Lyckas man blir det mycket svårare att gå över till ett annat märke sedan.

  För mig är det lättare då jag påminner mig om att de medvetet försöker att ge mig dåligt samvete. Detta gör mig rasande och då har jag inga problem med att be de dra dit pepparn växer eller att upplysa dem om att de faktiskt inte har en aning om hur många sälar jag räddar på helgerna.

  Tyvärr är det så att ibland har de som står på gatan inte en aning om att den manual de följer är programmerad för att ge dåligt samvet och på så sätt skänka pengar, utan de tror på allvar att de är det enda svaret på världen räddning. Dessa kan ge mig dåligt samvete, speciellt om jag tryckt ner dem i närmsta avlopp utan att ta bort locket först. Nu sker det ju, tack och lov inte så ofta, men det ger mig lite dålig eftersmak när det händer.

  Mitt råd är att inte ta skit och det är faktiskt ett slags övergrepp man blir utsatt för när skuld läggs på en av vilt främmande människor. Så ta ingen skit utan kasta tillbaka den dit därifrån den kom!!!

 5. Susann december 3, 2008 den 10:40 e m #

  ”Nej tack, inte idag”, är ett rätt bra svar. Då har man inte sagt ja, inte nej o får dessutom tid att fundera på egen kammare.
  Fast vid ett tillfälle svarade försäljaren: ….men imorgon kan det vara försent, då har kanske jorden gått under.
  Han köpte inte mitt motargument att DÅ behöver de ju ändå inte mina pengar….:-)

 6. Sandra december 5, 2008 den 8:09 f m #

  Jag kör konsekvent med ”vet du, jag är redan medlem!”. Då kan dom ju liksom inte säga så mycket mer! Funkar perfekt! 😀

 7. loveina december 5, 2008 den 10:05 f m #

  Sandra: Ja, den är egentligen allra bäst. Ska försöka komma ihåg den när jag inte lyckas slå ned blicken tillräckligt övertygande.

 8. Kristin december 8, 2008 den 11:07 f m #

  Ja säger också bara nej tack och säger de nåt mer eller nåt elakt (jo, de finns i Bryssel också) så säger jag bara: Hur vet du var jag är medlem eller vad jag betalar till? Och är det Greenpeace så är jag ärlig och säger bara ”Nej, tack, jag tror inte på civil olydnad”. Men ja, du har så rätt, å vad de är jobbiga allihop.

 9. Malin december 24, 2008 den 12:49 e m #

  Jag gör som Sandra; säger att jag redan är med. I usa ville en sälja hårvårdsprodukter och jag förklarade lugnt att jag faktiskt tycker det är snyggare med naturligt yvigt halvrisigt hår som mitt eget än plastigt hollywoodsvall:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: