Ensamvargen

30 Okt

Igår var mams, min granne A och jag på första genrepet av teaterföreställningen Reinfeldt – Ensamvargen, med Johan Rabaeus. Ni som känner mig väl vet att jag långt ifrån är någon teaterkvinna. Det är sällan jag uppskattar det helt enkelt, men den här gången lät det så galet att jag gärna följde med för att kolla in vad det är för något. Dessutom är Jan Mark som är dramaturg, medskapare till föreställningen och det bidrog så klart.

Men vad då – en pjäs om Reinfeldt?

Precis just det. Alla repliker i boken bygger på saker Reinfeldt sagt på rikt. Materialet är år av intervjuer, samma material som ligger till grund för boken med samma titel som kom alldeles nyligen.

Jag måste börja med att nämna scenografin. Fantastiskt snygg scenografi. När man kommer och står och väntar så visas filmsnuttar på storbildsskärmar där Rabaeus/Reinfeldt tränger sig genom ett journalistuppbåd. Inte ett ljud hörs, men det sätter stämningen. Snyggt.

Sittplatserna är placerade som ett C. Det känns intimt och trevligt. Snyggt också. Själva scenen består av ett höstlandskap. Publiken sitter som i vattnet och ser in mot land. Spångar går genom vassen och ut mot vattnet. Ett fantastiskt tjusigt piano står mitt i alltihop, och det är vattenpölar, gräs och annat skrufs. Framför allt så är det en massa uppstoppade djur, och det var lite konstigt. Det var säkert 15 djur på olika ställen på den lilla scenen. Och det kunde dröja innan man upptäckte dem. En räv. Nämen. Och där – en fågel. Hepp 2 ugglor. Och 2 ekorrar. Som Rabaeus dessutom snubblade över vid något tillfälle, men inte ekorren utan en mård tror jag.

Pjäsen var intressant. Jag är inte så insatt i Reinfeldt och hans uttalanden, men ändå lyckades texten, åtminstone mestadels fånga mig. Folk skrattade, jag mer sällan, men visst var det lite roligt ibland. Oftast bestod det roliga i att man verkligen kan höra politikertugget och att det blir så tydligt när texten flyttas från politikerscenen till scenen. Så tydligt att det är talat skriftspråk.

Tycker att Rabaeus gjorde en bra insats också, även om jag inte förstod om han ska ha manus med sig på scen även sen. Jag tror inte han ska det. Men jag blev lite nervös för honom, om det är så att han fortfarande behöver ha manus och det bara är några dagar kvar till premiär. På så vis hoppas jag att det var meningen att han skulle ha papperna med sig.

Med sig på scenen hade R/R en pianist. Han var både bra som pianist och rolig. Han förgyllde det hela, helt klart. Särskilt när han spelade piano och gjorde skumma små saker under tiden. Och Rabaeus sjöng till. Sjunger Reinfeldt själv? Annars fattare jag inte vad sången hade där att göra förutom som pausfågel. Och förvisso kanske en välbehövlig sådan.

Så här efteråt är det svårt att säga vad jag tyckte om pjäsen. Jag gick inte därifrån som några gjorde och jag hade inte ens tanken att göra det. Vilket inte är en ovanlig tanke för mig, när jag är på teater. Gott betyg alltså att jag inte tänkte på att gå. Det var intressant helt enkelt. Sevärt.

Men jag funderar på vad man vill med en sån här föreställning. Vill man förlöjliga Reinfeldt (vilket jag inte tyckte man gjorde) eller vill man höja honom (vilket jag inte heller tyckte att man gjorde)? Eller är man verkligen så neutral som jag tyckte att föreställningen ändå var?

Och vad säger det om vårt samhälle idag att det sätts upp en pjäs om sittande statsminister? Det är något skumt i det hela, tycker jag i alla fall. Något skumt helt klart.

Annonser

5 svar to “Ensamvargen”

 1. Susann oktober 31, 2008 den 11:41 f m #

  Vad heter pianisten….*nyfiken Susann *

 2. loveina oktober 31, 2008 den 11:48 f m #

  Pianisten heter Bjarne Löwdin.

 3. Susann oktober 31, 2008 den 4:31 e m #

  Ja, Bjarne vet hur man hanterar ett piano…. o bjuder på sig själv 🙂

 4. Ika november 1, 2008 den 10:00 f m #

  Det kanske var bra att jag var upptagen med annat. Jag hade nog varit lika förvirrad som du, eller så hade jag bara räknat uppstoppade djur 😉

 5. Malin november 3, 2008 den 11:15 e m #

  hmmm, ja skumt måste jag hålla med om.

  Han ligger nog bakom det själv. Vill ha mer publicitet. Låter lite ego.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: