Behov och begär

1 Jul

Det finns behov och så finns det begär. Och så finns det saker man har i mängder för att man begär dem, och så finns det saker man har i mängder fast man inte behöver dem. Antagligen på grund av dåligt minne.

Dåligt minne verkar vi ha gott om i mitt hushåll, för i vårt ack så trångbodda skafferi härbärgeras numera inte mindre än två oöppnade och ett öppnat paket rågflingor. Jag hoppas innerligen att det beror på sambons dåliga minne och inte hans begär efter rågflingor. För behov av dryga två paket rågflingor hoppas jag att han inte har.

På samma sätt bor även två oöppnade och ett öppnat paket idealmakaroner i vårt skafferi. Här kan jag inte skylla ifrån mig. Jag blir helt enkelt så orolig att det inte ska finnas idealmakaroner när jag vill stuva dylika att jag måste köpa ett paket till för säkerhets skull. Inte hyser jag begär. Icke heller har jag behov. På samma vis har vi nu flera års förbrukning av kanel.

Men det är ändå inte lika illa som hemma hos min vän K. Hon berättade för mig att hon redan för ett halvår sedan hade hela tre burkar bakpulver hemma. Och nu vet de allra flesta att just bakpulver är inte något som har så hög omsättningshastighet i de flesta moderna hem. Så mycket sockerkaka och rulltårta bakas inte nu för tiden. Min kära vän K försökte medvetet baka saker med bakpulver för inte kan man låta en burk för 8.90 kronor bara förfaras? För att inte tala om två. Eller tre.

Senast jag frågade hade hon fem burkar. Men hur i all sin dar kom det sig frågade jag uppbragt. Det skulle ju förbrukas och inte införskaffas! Inte kunde hon väl ha glömt sina tre burkar hemma och köpt två till. För säkerhets skull?! Så var det nu inte tack och lov. Hon hade fått dem av släkt av olika anledningar som flytt och så, men jag kan inte sluta le när jag tänker på fem burkar bakpulver och en innehaverska som desperat bakar och bakar. Och kanske överdoserar, vad vet jag?

Skjortor är något min sambo har mycket av. Inte blir de färre heller. Samtidigt som garderoben inte blir större. Det är ett problem. Inte alltför sällan hänger det skjortor lite överallt. Inte har min käre sambo behov av alla dessa skjortor, men BEGÄR. Och då är min mun på väg att öppnas och säga något i stil med ”du får väl kasta lite skjortor om du inte får plats”. Så där liksom vuxet och snusförnuftigt. Sen kniper jag snabbt käft för jag kommer att tänka på mina böcker som växer i travar, i snabbt tempo utan att bry sig det minsta om bokhyllans och rummets begränsningar.

Och nej, jag har inte läst alla böcker jag har. Och nej, jag har egentligen inte plats för fler. Och ja, jag har typ ett decenniums läsning på lut redan. Och ja. Det kommer att komma hem flera. I morgon, nästa vecka, nästa månad. Ty jag hyser BEGÄR. Stort fett begär efter böcker, böcker och böcker. Och böcker om böcker. Det tar inte slut. Utgivningen sinar inte, så icke heller mitt begär. Kanske har jag inte så stort behov, liksom sambon och skjortorna, men begäret är desto större.

Det är min last. Resten skyller jag på mitt dåliga minne.

Annonser

5 svar to “Behov och begär”

 1. Sandra juli 1, 2008 den 11:15 e m #

  Jag har tre tuber med tomatpuré hemma… Inte så mycke för att jag känner ett begär, vet egentligen inte varför.. Gissar att det var ngn mängdrabatt lr nåt (eller så har jag ett begär efter tomatpuré som är så hemligt att inte ens jag vet om det! haha)!

 2. Susann juli 2, 2008 den 8:24 f m #

  Jag har nog aldrig sett din Sambo i skjorta utan bara tröjor. Så min fundering är: hur många såna har han? Förmodligen inte lika många som dina böcker…

  Å andra sidan har jag inget begär att se Sambon i skjortor men däremot har jag ett behov efter dina böcker.

 3. Karin juli 2, 2008 den 10:34 f m #

  Jag har 4 burkar inlagd gurka på landet och jag gillar inte ens inlagd gurka….. Jag har 5st förpackningar med disktrasor hemma, är tydligen livrädd för att just disktrasorna ska ta slut.
  Sen bäst av allt; jag har 4 flaskor ättiksprit och 6 påsar lagerblad hemma i skafferiet, eftersom jag varje gång det är dags att lägga in sill, får för mig att just ättikspriten och lagerbladen är slut.

 4. Kristin juli 9, 2008 den 11:58 e m #

  *skrattar så hon gråter* Men det värsta är att jag hela tiden visste att jag hade slut på bakpulver och köpte nytt. Men när jag kom hem så mindes jag att det inte var bakpulver utan vaniljsocker som jag var utan. Så det hela slutade med att jag hade åratals förbrukning av bakpulver men säkert inget vaniljsocker på ett år. Suck. Jag måste lägga mig snart. Kram

 5. loveina juli 10, 2008 den 9:04 f m #

  Men det är ju faktiskt helt fantastiskt! För jag visste inte att Blom OCKSÅ samlat på sig makalösa mängder av just bakpulver.

  Nu har jag två vänner med MYCKET bakpulver hemma. Då vet man vart man ska åka för att baka lite… Årsta eller Bryssel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: