Fredagstant

18 Maj

Inför träffen med min nya läsecirkel på lördagskvällen hade jag ett rätt stort läsbeting. Romanen vi skulle läsa var på 575 sidor och jag fick den i mina händer på måndagen. Dessutom tog den väldigt lång tid att läsa. Jag var alltså tvungen att utnyttja varje sekund av läsmöjlighet för att försöka få till att jag hann läsa färdigt boken innan träffen. Kände nämligen på mig att detta inte är en läsecirkel som man kan komma till och inte ha läst färdigt. Så var det också.

Sålunda gick jag relativt tidigt från jobbet på fredagseftermiddagen. Hämtade mina bruna sommarlinser och begav mig sedan till Ringen för att i sällskap av te och något sött, läsa så mycket som möjligt innan middag med systrar och respektive kl. 19. Jag hade just satt mig ner vid en soffgrupp stor nog för två sällskap, då en äldre dam kommer och sätter sig mitt emot mig. Först tror jag att det skulle dyka upp en väninna också, eftersom det stod två koppar kaffe på brickan jämte en prinsessbakelse. Sen plockar hon upp Modern fransk grammatik och börjar studera, då inser jag att hon istället är en frank tant som vill ha två koppar kaffe, och är rationell nog att ta båda på en gång. Det värmde i hjärtat.

Kikade förstulet över boken på henne då och då.

Hon verkade vara en barsk, nästan lite arg, dam. Lite surt uttryck i ansiktet. Rynkor som drog nedåt.

Sen behövde jag påfyllning av te och när jag reser mig frågar hon om jag vet hur länge de har öppet. Jag ska fråga säger jag. Kollar du mina saker så länge? Självklart säger hon.

Sen var det kört. Hon berättade om fransk grammatik, om sin dotter, om sin bakgrund, om sitt yrkesliv och hon sken verkligen. Strålade. En vacker dam. Kört var det med läsningen och jag försökte att inte gräma mig över förlorade sidor, och istället gå in för detta samtal med hull och hår. Det är inte varje dag man får tillfälle att prata med människor som henne, det förstod jag väldigt snart. Och jag ska inte berätta allt vi pratade om, men det var en sak som upprörde mig, och den ska du få höra om. Och det är så klart om jämställdhet igen.

Hennes dotter tyckte att hon börjat bli lite virrig och bett hennes husläkare om en minnesundersökning som hon därmed blir remitterad till. O jag hoppas så innerligt att jag aldrig ska behöva utstå något liknande.

Dels bestod det hela av lite tester i form av rita av det här etc. Men så kom de också på hembesök, för att inspektera hur hon klarar sig. Kikade överallt och min dam tyckte det var riktigt kränkande. Hon är nämligen ingen liten hemma-städa-hela-tiden-tant. Utan en levnadsglad tant som tycker att fönstrena nog kan vara skitiga några månader till, till förmån för romanläsning och promenader och kaffe med vänner.

Sedan ombads hon baka en kaka. Och jag kan nog förstå att man tycker att det är ett bra sätt att kolla hur det är beskaffat med minnet. Men så fördomsfullt!!! Denna dam HATAR nämligen att baka och har inte bakat på år. Så klart att hon beter sig fumligt, osäkert och måste kolla många gånger i receptet. Detta samtidigt som hon vet att bedömningskvinnan sitter och iakttar och bedömer. Det är fan inte okej tycker jag.

Man förutsätter alltså att alla gamla damer älskar att baka och ber dem göra det utan att kolla innan om testet är relevant i just detta fall. Man bara förutsätter det. Jag undrar om gubbarna också ombeds baka en kaka… Skulle inte tro det va.

Hon fick diagnos begynnande alzeimers och jag undrar om det är helt korrekt. Men damen brydde sig inte nämnvärt. Jag tror inte att alzeimers gör ont sa hon, så det är nog inte så farligt. Lite virrig blir man ju ändå, och det har hon ju så rätt i.

När jag är 72 år gammal önskar jag att jag fick vara som hon. Redig, självständig, skinn på näsan, manhaftig och riktigt nyfiken och levnadsglad. Och jag önskar att jag kan gå till Ringens fik en gång till och få fortsätta det här samtalet flera gånger.

(Och ja – jag hann färdigt boken. Läste sista raden just innan jag klev av tunnelbanan och gick upp till cirkeln. Det var ju för väl.)

Annonser

4 svar to “Fredagstant”

 1. Ika maj 18, 2008 den 7:17 e m #

  Enligt deras test skulle jag också ha begynnande alzheimers; jag har inte jättestädat hemma och jag KAN INTE baka utan att kolla jättemånga gånger i receptet.

  Fram för fler fredagstanter!

  Kram kram

 2. Susann maj 18, 2008 den 10:37 e m #

  Jag hittar inte receptpärmen……

 3. kristinblom maj 20, 2008 den 9:32 f m #

  Nå så kränkande. Och så arg jag blir å hennes vägnar. Vilket osmart test! Hur har de det med reliabilitet och validitet inom äldrevården? Mäter de verkligen det de har avsett att mäta? Och säger mätningen något om hur det egentligen förhåller sig??? Skäms på sig. Go tanten. Nu bildar vi en klubb att vi ska vara coola som hon när vi är gamla. Men ehh.. bakningen kan jag ju stå för, för baka sockerkakor och bröd med recept i minnet kan jag… i alla fall nu. Jag kanske har glömt bort när jag är 72!?

 4. Malin maj 20, 2008 den 6:45 e m #

  Hur sjutton kunde hennes dotter göra något sådant? Folk blir äldre och därmed virrigare, är väl inget som måste nedpräntas på papper? Vad skulle det göra? Lindra hennes dåliga samvete när hon slänger in morsan på äldrevården?

  Förresten ryktas det numera om att alzeimers är en bristsjukdom. Dottern kanske skulle köpt lite B12 åt sin mor.

  Fy skäms!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: